Informatica

Informatica is een vak dat in de 2e fase van Havo en Vwo gekozen kan worden. Bij informatica worden de technische achtergronden van computertoepassingen behandeld.

Om een vergelijking met de auto industrie te maken: bij informatica ga je zelf onder de motorkap kijken. Een doorsnee computergebruiker kan een auto besturen, een informaticus kan een auto maken en repareren.

Informatica is dus met name geschikt voor leerlingen met een Bèta profiel. In principe is het bedoeld voor alle Havo/Vwo leerlingen die niet alleen met computers willen omgaan maar willen weten hoe ze werken en zelf computerprogramma’s en bijbehorende bestanden willen kunnen maken.

Onderwerpen
De 3 onderdelen van ICT (Informatie en Communicatie Technologie) worden uitgebreid behandeld: hardware, databases en software. Je ontdekt dat een computer werkt op basis van binaire getallen (nullen en enen). Je leert hoe een computer deel kan uitmaken van een netwerk en hoe randapparaten als scanners en diverse opslagmedia werken. Je leert gegevens op een gestructureerde wijze in bestanden opslaan en informatiesystemen opzetten. Je leert hoe het kernprogramma (besturingssysteem) van een computer in elkaar zit en zelf programma’s maken voor bepaalde toepassingen, van eenvoudig rekenwerk tot geavanceerde computer graphics.

Opbouw
In het 4e jaar (Havo en Vwo) worden basiskennis en vaardigheden op het gebied van ICT aangereikt. In het 5e jaar (Havo en Vwo) vindt er een verdieping van de kennis en vaardigheden plaats. In het 6e jaar (alleen Vwo) komen o.a. wetenschappelijke toepassingen van ICT aan bod. Wekelijks is er een theorieles waarin achtergronden behandeld worden gevolgd door 2 praktische lesuren waarin opdrachten achter de computer uitgewerkt worden.

Opdrachten/projecten
Enkele voorbeelden van opdrachten en projecten:

4e jaar:
Met behulp van XHTML een website maken waarop uitgelegd wordt uit welke hardware onderdelen een informatiesysteem bestaat

website over hardware onderdelen

 

5e jaar:
Met behulp van Access een database maken waarmee het mogelijk is om de collectie van het Rijksmuseum op een mobieltje te bekijken

database voor mobieltje

 

6e jaar:
Met behulp van  NetLogo/Java een computermodel van het zonnestelsel maken

computermodel van het zonnestelsel

 

Lesmateriaal
Als basis wordt de Enigma lesmethode en bijbehorende website Enigma-online gebruikt. Deze bestaat uit traditionele lesboeken – een Informatieboek en Verwerkingsboek (met opdrachten) – aangevuld met allerhande lesmateriaal in digitale vorm. Voor het ontwerpen van databases wordt gebruik gemaakt van standaard software van Microsoft (Access/SQL). Voor het ontwikkelen van software wordt ondermeer Java van Sun Microsytems (nu Oracle) en PHP gebruikt.

Meer informatie
Wil je meer weten over het vak informatica in het voortgezet onderwijs ga dan naar onderstaande website:

www.informaticavo.nl

Wil je meer over de Enigma lesmethode weten ga dan naar onderstaande website:

www.enigma-online.nl

Wil je meer weten over informatica aan het NSG ga dan naar onderstaande website:

http://elo.groenewoud.nl/

Je kunt gewoon als gast de diverse informatica cursussen bekijken.

*

Maart 2012,
drs. JWHJ Geurts